Tudományos bizonyíték

A csapdák hatékonysága tudományosan bizonyított

Szúnyogokkal küszködik? Néhány szúnyog lecsapása vagy egy sima szúnyogriasztó sem fogja megoldani a problémát. Nem sokat segít az sem, ha hasznos rovarok sokaságát feláldozzuk egy fényt kibocsátó csapdában csak egy maroknyi szúnyog elpusztítása érdekében. A probléma megoldása valójában eléggé egyszerű: a megfelelő elfogási módszerre van szüksége a szúnyogok hatékony leküzdése érdekében. A szúnyogok jelentős részét rendszeresen ki kell vonni a szúnyogpopulációból. Így a populáció lecsökken és kisebb lesz a szaporulat is. Csak így lehetséges a szúnyogcsípések számának hatékony csökkentése.

A Biogents szúnyogcsapdái a megfelelő befogási módszert alkalmazzák. A szúnyogokat szinte ugyanúgy vonzzák, mint ahogy az ember. Nyilvánvalóan a szúnyogok továbbra is az embert választanák, ha erre módjuk adódik. Sajnos még senki sem talált fel olyan csapdát, amely vonzóbb, mint egy ember. A Biogents csapdák hatása abban áll, hogy a szúnyogokat a környező területről odacsalogatják és végeznek velük.

Bármikor ellenőrizhető a fogási arány, ha a gyűjtő zsákba pillantunk, és megszámoljuk a szúnyogokat, amelyek már nem fognak megcsípni.

A csapda által lefedett sugár 20 méter (azaz kb. 1250 m2-es területet fed le). Így nem kell attól tartani, hogy messzebbről is a kertünkbe vonzaná a csapda a szúnyogokat.

Megmértük a csapdáink hatását. Ellenőriztük a kerteket egészségügyi hatóságokkal és szúnyog-ellenőrző szervezetekkel, hogy megtudjuk, vajon a teszt személyeket kevésbé csípik-e a szúnyogok Biogents szúnyogcsapdák alkalmazása mellett.

A Biogents csapdák hatása a csípési arányra Cesena-ban (Olaszország) három, csapda nélküli területtel összehasonlítva. Forrás: Englbrecht C., Gordon S., Venturelli C., Rose A. és Geier M. (2015). A BG-Sentinel csapda mint menedzselési eszköz értékelése az Aedes albopictus okozta kellemetlenségek csökkentésében,városi környezetben Olaszországban, Journal of the American Mosquito Control Association, 31(1):16-25.

Az eredmény

Néhány nap alatt mérhetően csökkent a kertekben történő csípések gyakorisága a Biogents csapdák használata mellett. A szúnyogcsípések 85% -kal csökkentek a csapdák nélküli kontrollkertekhez képest egy szezon során – mindezt rovarirtó szerek használata nélkül sikerült elérni. 100% -os védelmet a szúnyogcsípések ellen kültéren azonban lehetetlen elérni.